Türkiye’nin ilk Tarım 4.0’ı İzmir’de Hayata Geçiyor

EKONOMİ

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Başkanı Işınsu Kestelli, teknolojiyle tarımın bulaşacağı, tarımda verimliliği arttıracak, girişimci ve gençleri tarım sektörüyle buluşturacak İzmir Tarım Teknoloji Merkezi ile Tarım 4.0 projesini hayata geçireceklerini söyledi.

Projenin, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Menemen Araştırma Uygulama ve Üretim Çiftliği’nde hayata geçeceğini söyleyen Başkan Kestelli, “Tarımın geleceği artık tamamen teknolojide. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile hazırladığımız Tarım 4.0 raporu Menemen Tarımsal Araştırma Çiftliği’nde hayat bulacak, Türk tarımının Silikon Vadisi olarak Türkiye’nin ilk Tarım 4.0 uygulama olacak” dedi.

Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İzmir Şubesi’nin video konferans toplantısının konuğu İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli oldu. Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şubesi Başkanı Murat Demircan’ın modetarörlüğündeki toplantıda; Tarımın geleceğini planlamaya devam ettiklerini söyleyen Başkan Kestelli İzmir’e yeni projeler kazandırmak için çalıştıklarını söyledi.

Türkiye’nin pek çok noktasında halen babadan dededen kalan yöntemlerle tarım yapıldığının altını çizen Kestelli, çiftçilerin yeni teknolojilere yatırım yapacak kaynak bulamadığını aktararak, “Oysa tarımın geleceği artık tamamen teknolojide. Bu amaçla, Ege Üniversitesi ile Tarım 4.0 Raporu’nun hazırlamıştık. Bu rapor bir yol haritasıydı. Mevcut durumu ve neler yapılması gerektiğini ortaya koyuyordu. Şimdi de teoriden işin pratiğine geçiyoruz” diye konuştu.

‘ÖRNEK MODEL’ OLACAK

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Menemen Araştırma Uygulama ve Üretim Çiftliği’nin bir tarımsal eğitim merkezi olacağını vurgulayan Işınsu Kestelli, “Yine bu bölgenin tarım-teknoloji uygulama merkezi, sürekli eğitim merkezi, ileri teknoloji uygulamaları yapan akıllı çiftlik formatında bir örnek modele dönüşmesini hedefliyoruz. Bunu sağlamak üzere, İzmir Kalkınma Ajansı Fizibilite Destek Programları kapsamında sağladığımız destekle çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Fakat COVİD-19 salgını nedeniyle tanıtımını biraz ertelemek zorunda kaldık” ifadelerini kullandı.

“SADECE KÖYLÜLER YAPMAYACAK”

Menemen Çiftliği’nin, Türk tarımının Silikon Vadisi olacağının sözlerine ekleyen Başkan Kestelli, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tarımla teknolojiyi birleştiren tüm girişimlerin çekim merkezi haline gelecek. Bugünün gerçeği tarım ve hayvancılığa yatırımdır. Hem tarım teknoloji merkezi hem de Borsa Akademi ile teknoloji ve tarımı buluşturarak ülke ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyoruz. Hızla tarıma yönelen sanayicilerimizi de bu projemize yatırımcı olmaya, ortak olmaya davet ediyoruz. Bu proje ile tarımı sadece köylü yapar anlayışını değiştireceğiz.

“TEK YOLU AKILLI TARIM”

“İklim değişikliği, azalan su kaynakları, hızlı kentleşmeyle yok olan tarım arazileri, erozyon gibi sorunlar ortadayken bu üretimi yapabilmenin tek yolu da akıllı tarım uygulamaları. Bir yandan çevreyi ve biyo çeşitliliği koruyacağız diğer yandan üretirken teknolojinin getirdiği tüm imkanlardan faydalanarak daha az kaynak tüketeceğiz.

Eğer gerekli yatırım yapılır ve tarım gerçek anlamda teşvik edilirse, Türk tarım sektörünün tıpkı cumhuriyetin ilk yıllarında olduğu gibi kalkınmada lokomotif bir rol üstlenebileceğine inanıyoruz. Tarım 4.0 odaklı bu projede tarım teknolojilerinin Ar-Ge üssü olup milli tarım projeleri geliştirilecek. İnovasyon ve teknolojilere yatırım yapacakların bu proje çerçevesinde buluşturulmasını hedefliyoruz. Akıllı tarım uygulamalarıyla çiftçilere yeni fırsatlar yaratmayı hedefliyoruz.

“OTOMOBİL ÜRETMEDEN OLUR AMA GIDASIZ ASLA”

“KOVİD-19 salgını, herkese tarımın önemini bir kez daha hatırlattı. Tüm dünyada her şey dururken tarımsal üretim durmadı; duramazdı da. Çünkü tarım ve gıda sektörleri hayatın devamının temel taşları. Otomobil üretmeyi durdurabilirsiniz. Belli bir süre sonra kaldığınız yerden devam edersiniz. Ama tohumun toprakla buluşmasını erteleyemezsiniz. KOVİD-19 salgını dünyanın gıdaya olan ihtiyacın herkes tarafından fark edilmesini sağladı.

“İŞARETLER, GASTRONOMİ İLE BULUŞACAK”

Borsamız, bugüne kadar İzmir’e ait geleneksel ürünler üzüm, incir, pamukta coğrafi tescil belgesini aldık. Yeni coğrafi işaret tescili konusunda ise en son Urla Sakız Enginarı’nı aldık. Fakat korona salgını nedeniyle bu süreç uzadı. Coğrafi işaretlerle gastronomiyi de birleştirip çiftçiyle ve tarımla bağlantılı bir yapı oluşturacağız. Coğrafi işaretlerle ilgili yeni ürünlerde çalışmalarımız sürüyor fakat bunlar sürpriz olsun.

ÜZÜM VE ZEYTİNYAĞI’NA ‘DEPO’ GELİYOR

Üzüm ve zeytinyağında lisanslı depoculuk kurulması ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Antakya Ticaret Borsası ile zeytinyağı ile ilgili lisanslı depoculuk çalışmalarımız vardı; pandemi sürecinde kesintiye uğradı.

Önümüzdeki süreçte üzüm ve zeytinyağı ile ilgili lisanslı depoculuk çalışmalarımız hız kazanacak. Stok yönetimi ve fiyat istikrarı açısından lisanslı depoculuk modeli çok önemli. Elidaş’ta ise ilk yıllar yatırımla geçti. Bugün yüzde 80-90 doluluk oranına ulaştık. Zaman zaman yüzde 100’e ulaşıyoruz.

İKİ TARAF ‘CANLI’ BULUŞTU

Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İzmir Şubesi Başkanı Murat Demircan ise salgın sürecinde gerek sokağa çıkma yasakları gerekse bulaşı riski nedeniyle gazetecilerin habere ulaşmada zorluk yaşadığını söyledi. Demircan, “EMD olarak hem iş dünyasının çalışmalarını anlatmak, onların ajandalarında neler olduğunu öğrenmek hem de gazeteci arkadaşların haber üretimine destek vermek adına video konferans toplantı serisini başlattık. İki tarafın buluştuğu toplantılarımızın bugün konuğu Borsa Başkanımız Işınsu Kestelli oldu ve bizlere çalışmaları hakkında bilgi verdi” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.