Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın cemevi yöneticilerine inşaatı bir yıl içinde bitireceğine dair söz verdiği yıl aynı arsayı Süreyyapaşa Vakfı’na devrettiği, vakfın da arsayı 25 yıl süreliğine MATAŞ’a kiraya verdiği ortaya çıkmıştı. Cem Vakfı Genel Başkanı Erdoğan Döner konuyla ilgili Merkez Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.
Maltepe’de daha önce görev yapan 3 belediye başkanı Bahtiyar Uyanık, Fikri Köse ve Mustafa Zengin dönemlerinde bütün Maltepe’yi bir arada tutan, kucaklayan, inananıyla, inanmayanıyla, inanç önderleriyle, dedeleriyle ve oradaki kanaat önderleriyle bir arada tutan paylaşımcı bir yapıya özen gösterdiğini söyleyen Erdoğan Döner, mevcut Ali Kılıç döneminde ise bu ortamın hızla bozulduğunu ve Maltepe halkının hızla ayrıştırıldığını, kutuplaştırıldığını ve düşmanlaştırıldığını iddia etti.
“Cemevinin yeri işgal edildi. Belediye başkanı işgalcilere kol kanat gerdi”
Ali Kılıç’ın ilçede bir yerel yönetici değil de sanki bir mikser gibi ortalığı karıştırdığını öne süren Döner “Bizim yönetimden şikayetlerimiz var. Böyle bir yönetimden memnun olmamız söz konusu değil! Biz en başından beri yasalar ve hukuk önünde şikayetlerimizi yaptık. Mevcut yerimiz işgal edildi. Belediye başkanı Bu işgalcilere kol kanat gerdi. Bunlara ayrı yer tuttu. Bunlara maddi manevi destek verdi. Daha sonra bu işgalciler Maltepe Belediye Başkanı’na da cephe aldılar. Çünkü Maltepe Belediye Başkanı’nın davranışlarının ne anlama geldiğini onlar da anladı ama Cem Vakfı ta başından beri tavrını sürdürüyor” dedi.
“Başkan bizi yasal yollara başvurmaya mecbur etti”
İdari alanda, yasal alanda, hukuk alanında, yasalar önünde hakkımızı aramaya devam etiklerini belirten Cem Vakfı Genel Başkanı Döner Yasal hakkımız mutlaka teslim edilecek, Biz hiçbir partinin belediyesiyle mahkemelik olmak istemezdik ancak bizi mahkemeye başvurmaya mecbur etti. Biz her türlü parti teşkilatıyla, parti yönetimi olmak üzere her türlü girişimize rağmen her türlü insiyatifimizi kullanmamıza rağmen sanki buradaki yönetime uzaktan bir el “Sakın buraya dokunmayın. Burada özel bir proje var” diyor. Bizde de halkta da anlaşılan bu! Buraya dokunmayın İnsanlar iş vaadiyle, parayla, işten çıkarılmakla işe alınmakla satın alınıyor. Son gelinen durum Maltepe de vahim bir durum var. Biz hiç kimsenin düşmanı değiliz. Biz Maltepe’nin bütün inanç sahiplerinin tek bir çorba kasesi içerisinde buluşmasını, tek bir kucakta buluşmasından yanayız ama belediye böyle bir şey istemiyor. Belediyenin nereden böyle bir direktifi aldığını onlara sormak lazım. Bizim kafamızdaki kuşkular maalesef belgeleriyle kanıtlandı” diye konuştu.
“Belediye başkanı hiçbir sözünün arkasında durmuyor. Bugün konuştuğunu yarın unutuyor”
Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın bir an önce aklını başına alıp kimseyi ayrıştırmadan herkesi kucaklaması gerektiğini ifade eden Erdoğan Döner şunları söyledi: Bütün örgütler, bütün çeteler, bütün hırsızlar maalesef Maltepe’de. O belediye başkanı olarak bir ombudsmandır; O bir ağabeydir. O’nun bir baba gibi ilçeyi kucaklaması gerekir ama tam tersini yapıyor. Bir de bunlar yetmiyormuş gibi hırsızlık nedeniyle partilerden dışlanmış, kurumlardan hırsızlık nedeniyle atılmış ve toplumun dışladığı ne kadar varsa kadar insan varsa bunları bir araya getirmiş. Bir de ne olduğu belirsiz ucube bir vakıf kurdurmaya çalışıyor. 12 Eylül kaçkını, vatan hainlerine vakıf kurdurmaya çalışıyor. Buna Biz de Maltepe halkı da müsaade etmeyecek. Biz defalarca kendisiyle konuştuk. Hala iyi niyetimiz koruyoruz. Gelinen nokta kendisi açısından Maltepe açısından olumsuz bir noktadır. Diyalog yolları şu anda kapandı. Söylediği hiçbir sözün gerçekliği yok. Hiç bir sözünün arkasında durmayan bir duruma geldi. Bugün konuştuğunu yarın unutuyor. Kendi çalışanları da dahil herkes huzursuzluk içerisinde.
“Bir el Maltepe’yi uzaktan maşa ile idare ediyor ”
Ali Kılıç’tan önceki belediye başkanlarının Cem Vakfı’nın çalışmalarına yardımcı olduklarının altını çizen Döner şunları konuştu: 3 eski belediye başkanı zamanında Cem Vakfı belli bir aşamaya getirilmişti. Hiç bir başkan ayrıştırma gitmedi. Cem Vakfı siyasetten yana değildir; sadece inanç temelli, inancı temel alan, kardeşliği, hoş görüyü, barışı temel alan bir inanç vakfıdır. Cem Vakfı hiç kimseyi siyasi görüşüyle yargılamaz. İzzetin Doğan Hocamızın başlattığı hoşgörüyü Maltepe’nin geneline yaymış durumdayız. Biz kimseyle düşman değiliz. Kimse de bize düşman değil. Eğer bizimle sıkıntısı olan varsa her ortamda görüşmeye, konuşmaya ve istişareye hazırız. Çağıralım eski belediye başkanlarını soralım. Zaten kanalımıza (Cem TV) konuk alacağız. Şu anki belediye başkanını da çağıralım; zaten elimizde bilgi ve belgelerimiz var. O geçmişteki belediye başkanları yanlış mı yapıyordu da şimdiki belediye başkanı bunu düzeltiyor. O belediye başkanları herkesi kucakladı diye mi yanlış yaptı. Buyursun gelsin. Dediğim gibi bir el Maltepe’yi maşa ile uzaktan idare ediyor.
“Belediye başkanının görevi araya nifak sokmak, bin parçaya bölmek değildir”
Cem Vakfı’nın Türkiye’de 65 ve 5 tanede yurt dışında olmak üzere toplam 70 şubeli önemli bir kurum olarak, parti gözetmeksizin belediye başkanlarının desteğini aldığının altını çizen Erdoğan Döner, sözlerini şöyle sürdürdü: Balkanlar’da dahi şubemiz var. Hiçbir yerde böyle bir muameleyle karşılaşmadık. Bizim şubelerimizin olduğu yerlerde başka partilerin belediye başkanları var. Pendik’te Kenan Şahin, bir sürü para harcadı ve çok güzel bir Cem Evi yaptı. Kamusal yararı olduğu için Cem Vakfı’na teslim etti. Tuzla’da Şadi Yazıcı, Cem Evi yapıyor. Temeli beraber attık; herkesi hoş görüyle kucakladı. Onun açılışına hazırlanıyoruz. Tekirdağ’da Kadir Albayrak, Yalova’da Recep Gürkan, Sarıyer’de Şükrü Genç var. Kocaeli’nde 12 tane Cem Evi var ve başkanlar hepsine sahip çıkıyor. Belediye Başkanının görevi nifak sokmak, bin parçaya bölmek değil insanları birbirine düşürmek değildir. Bir belediye başkanının görevi birlerini besleyip diğerinin üstüne salmak değildir. Belediye Başkanını görevi insanları birleştirmek, kucaklamak, barıştırmaktır. Bilmiyorsa gitsin o saydığım belediye başkanlarından öğrensin.