CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yöneltmiş olduğu Niğde'de sağlık sorunlarında meydana gelen artışın nedenlerine ve Akkaya Barajından kaynaklanıp kaynaklanmadığına ilişkin yazılı soru önergesine yanıt Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’dan geldi.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in seçim bölgesi olan Niğde’de Nisan ayı içinde 5 günde yaklaşık 1500 kişi ishal ve kusma sebebiyle hastanelere başvuru yapmıştı.
“SEBEP, AKKAYA BARAJI MI?”
CHP’li Gürer’de konuyu TBMM gündemine taşıyarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yazılı soru önergesi yöneltti. Gürer, özellikle önergesinde 1500 vatandaşın sağlığının bozulup hastanelere akın etmesine neden olan durumun Niğde’de adeta çevre felaketine dönüşen ‘Akkaya Barajı’ndan kaynaklanıp kaynaklanmadığına dikkat çekti.
Önergeye cevap veren Bakan Kurum, Nisan ayı içerisinde Niğde Merkez İlçesindeki bazı vatandaşların kusma ve ishal şikâyetleri ile hastaneye başvurmasının nedeninin Akkaya Barajından kaynaklı bir husus olmadığını belirtti.
“RUTİN BİR OLAY DEDİLER AMA 5 GÜNDE 1500 KİŞİ HASTANELERE AKIN ETTİ”
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer önergesinde, “Tarafımıza gelen Niğdeli hemşerilerimin telefonları neticesinde, 5 gün içinde yaklaşık 1500 kişinin bulantı, kusma ve ishal şikâyetiyle hastanelere başvurduğunu, yetkili kurum ve kuruluşların ise vatandaşa "Rutin bir olay" gibi soğukkanlılıkla yaklaşılması gerektiğini söylemelerini öğrenmiş bulunmaktayız.
Ayrıca Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Kampusu içerisinde yer alan öğrencilerden de şikâyetler almaktayız.
Niğde'de rastlanan bu durum, sudan mı yoksa yakında bulunan ve adeta çevre felaketi durumuna gelen Akkaya Barajının yaymış olduğu hava kirliliğinin etkisinden mi kaynaklanmaktadır?
Öğrencilerinde içinde bulunduğu şu anki 1500 olan sayı sizin bu önergeye cevap verdiğiniz tarihte kaç kişiye ulaşmıştır? Konu hakkında tarafınıza gelen kaç şikâyet vardır?
Akkaya Barajı hala çevre felaketi olmaya devam ediyor, bu konuda yapmış olduğunuz çalışma var mıdır? Bu felaketi tam olarak sonlandırmak için tarafınızca yapılan çalışmalar nelerdir?
Son altı ayda Niğde'de kaç vatandaş ve kaç öğrenci bu şikâyetle acil tedaviye götürülmüştür? Vakaların sebebi araştırılmış mıdır? İçme suları tahlil edilmiş midir?” şeklinde ifadelere yer verdi.
BAKAN: “SEBEP AKKAYA BARAJI DEĞİL DEDİ AMA….”
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Nisan ayı içerisinde Niğde Merkez İlçesindeki bazı vatandaşların kusma ve ishal şikâyetleri ile hastaneye başvurmasının nedeninin Akkaya Barajından kaynaklı bir husus olmadığını belirtti.
Akkaya Barajına gelen atıksu miktarlarının azaltılması ve şehrin gelişen ihtiyaçlarının karşılanması kapsamında, Niğde Belediye Başkanlığı tarafından evsel atık sularının daha etkin bir şekilde arıtılarak deşarj edilmesini sağlayacak yeni atıksuarıtma tesisi projesinin hazırlandığını anımsatan Bakan Kurum, “Hazırlanan Atıksu Arıtma Tesisi projesi ile ilgili olarak 21.02.2018 tarihinde Bakanlığımızca ÇED Olumlu Kararı verilmiştir.
İller Bankası tarafından finansman desteği sağlanan söz konusu projenin ihalesi yapılarak 02.11.2018 tarihinde yapım işine başlanılmıştır. Atıksu Arıtma Tesisi inşaatının 18.06.2021 tarihine kadar tamamlanması planlanmaktadır.
Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği kapsamında Akkaya Baraj havzasında faaliyette bulunan tüm atıksu arıtma tesisleri (Niğde Belediyesi AAT, Niğde OSB AAT, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi AAT) İl Müdürlüğümüzce denetlenmektedir.
Konuya ilişkin olarak Niğde İl Sağlık Müdürlüğünce verilen bilgiye göre; 14.04.2019 tarihinde öğleden sonra il merkezindeki sağlık kuruluşlarına bulantı, kusma ve ishal şikâyetleriyle yapılan başvuruların geçen yılın aynı dönemine göre artış göstermesi üzerine gerekli incelemeler, tıbbî yardım ve destek, halkı, okulları, yurtları bilgilendirme, klorlama çalışmaları ve mikrobiyolojik analizler yapılmıştır” yanıtını verdi.