Gürer: “Sulama yatırımları artırılmalıdır”

SİYASET

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in daralan su kaynaklarıyla ilgili soru önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2020 yılında 66 ilde başlatılan tasarruflu su sistemlerine geçilmesi çalışmaların devam ettiğini açıkladı.

2019 yılında ise ekonomik olarak sulanabilir olan 8.5milyon hektar alandan 6.6 milyon hektar alanın sulamaya açıldığını belirten Bakan Pakdemirli, 4.22 milyon hektar alanda toplulaştırma çalışmalarının tamamlandığını bildirdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de baş gösteren su kaynaklarının daralmasıyla ilgili soruna dikkat çekmek amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.

Gürer önergesinde, “Daralan su kaynakları dikkate alınarak, 2020 yılında, sulama yatırımlarının artırılması ve su tasarruflu sistemlere geçilmesi için kaç ilde yatırım planlanmıştır? Sulanan alanlarda arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetlerinin eşgüdümlü bir şekilde tamamlanması için çalışmalar hangi aşamadadır? Yaş sebze ve meyve kooperatifçiliğinin yaygınlaştırılması için herhangi bir çalışma var mıdır?” şeklinde sorular yöneltti.

Önergeye yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, sulama yatırımlarının artırılması ve su tasarruflu sistemlere geçilmesi için 2020 yılında tarım
potansiyeli yüksek olan 66 ilde daha sulama yapılabilmesi için çalışmaların devam ettiğini açıkladı.

2019 yılı sonu itibari ile 8,5 Milyon hektar ekonomik olarak sulanabilir alandan 6,6 Milyon hektar alanın sulamaya açıldığını bildiren Bakan Pakdemirli, 1,9 Milyon hektar alanın ise sulamaya açılmayı beklediğini ifade etti.

Bakan Pakdemirli, 4,22 Milyon hektar alanda toplulaştırma çalışmalarının tamamlanarak tescillerinin yapıldığını, 3,98 Milyon hektar alanda ise çalışmaların halen devam ettiğini bildirdi. Pakmedirli, toplulaştırma projeleri ile sulama projelerine ilişkin çalışmaların bir arada yürütüldüğünü de belirtti.

Üreticiler tarafından kooperatif kuruluş talebi olması halinde, Bakanlıklarına İl Müdürlüklerince 1163 sayılı Kooperatifleri Kanunu kapsamında kuruluş iş ve işlemleri yapıldığını anlatan Bakan Pakmedirli, “Ülke genelinde kooperatifçiliği benimsetmek amacıyla "Çiftçi Eğitim Yayım Programları" dâhilinde çiftçilere yönelik kooperatifçilik eğitimleri, İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından yürütülmektedir” dedi.

GÜRER: “EN KÜÇÜK BİR SU KAYNAĞI BİLE DEĞERLENDİRİLMELİDİR”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, su kaynaklarının hızla azaldığına dikkat çekerek, küresel ısınmadan kaynaklandığı belirtilen bu sorunun tarım sektöründe telafisi güç olan sıkıntılara yol açabileceğini vurguladı.

Gürer, azalmasına rağmen su kaynaklarının boşa akıtıldığı Anadolu’da çok sayıda çiftçinin elektrik enerjisini kullanarak yer altından su çıkardığını, bunun ekonomik olarak çiftçilere büyük bir yük getirdiği gibi yeraltı su kaynaklarının azalmasına neden olduğunu ifade etti.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ve diğer ilgili kurumların su kaynaklarının azalmasıyla ilgili soruna bilimsel yöntemleri kullanarak çözüm bulması gerektiğini ifade eden, “Üreticilerimiz büyük bir maddi külfetle elektrik enerjisi kullanarak yer altında su çıkarıyor. Ancak irili ufaklı çok sayıda su kaynağından akan sular boşa gidiyor. Yetkililer en küçük bir kaynağın bile değerlendirilerek doğaya ve tarıma kazandırılması için bilimsel yöntemlere başvurmalı ve önümüzdeki yılların en önemli sorunu olabilecek su sorununa şimdiden çözüm aramalıdır” dedi.

Gürer, Fırat suyunun Karacasu kolunun Kızılırmak üzerinden Orta Anadolu getirme projesinin bir an önce gündeme alınıp uygulanmasını da istedi. Sulama Birliklerinin DSİ devri ile oluşan sorunlara da dikkat çeken Gürer su kaynaklarımızı doğru, faydalı, verimli kullanmalıyız” diye konuştu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.