Telefonla dolandırılanların haddi hesabı yok!

SİYASET

CHP Milletvekili Gürer, “ülkemizde kaç kişi telefonla dolandırıldı?” diye sordu, İçişleri Bakanlığı yanıt veremedi…

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son 5 yıl içinde ülkemizde telefonla dolandırılanların sayısı ve ortaya çıkan maddi kaybın miktarını soru önergesiyle Meclis gündemine getirdi.

Önergeye yanıt veren İçişleri Bakanlığı ne telefonla dolandırılanların sayısı ne da ortaya çıkan maddi kayıpla ilgili bilgi verdi. Bakan Süleyman Soylu imzasıyla verilen yanıtta, sadece vatandaşların ve GSM şirketlerinin uyarıldığı belirtildi.

TELEFONLA DOLANDIRICILIK SORUNU, TBMM GÜNDEMİNDE

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kendilerini polis, asker ve yargı mensubu olarak tanıtanlar tarafından telefonla dolandırılan vatandaşların yaşadığı mağduriyeti, soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.

Gürer, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde son yıllarda artış gösteren telefonla dolandırıcılık olaylarına dikkat çekti.

CEZALAR CAYDIRICI DEĞİL

Emniyet güçlerinin vatandaşları bu gibi olumsuzluklara karşı SMS yoluyla uyarıp bilgilendirdiğini anımsatan Gürer, ancak cezaların caydırıcı olmaması nedeniyle dolandırıcılık vakalarının önüne geçilemediğini vurguladı.

KAÇ KİŞİ DOLANDIRILDI?

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, soru önergesinde, “Son 5 yıl içinde ülke genelinde telefon dolandırıcılığına uğrayan kişi sayısı kaçtır? Ve bu kişilerin uğradığı maddi kaybın toplamı ne kadardır? Dolandırılan kişilerin paralarının ne kadarı geri alınarak bu kişilere iade edilmiştir? Dolandırıcılar, vatandaşlarımızın özel bilgilerine nasıl ulaşmaktadır?

Cezaların caydırıcı olması ve vatandaşımızın mağduriyetinin önlenmesi adına hangi çalışmalar yapılmaktadır? Kaç kişi bu suçtan yakalanmış, hala kaç kişi tutukludur?” şeklindeki sorularına yanıt verilmesini istedi.

Gürer’in soru önergesine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yanıt verdi. Soylu, İletişim Yoluyla Dolandırıcılık suçu ile etkin mücadele kapsamında vatandaşlara bilgilendirmeler yapıldığını, tanıtıcı broşürler dağıtıldığını, konuyla ilgili kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör temsilcileri ve bu suçtan mağdur olmuş kişilerin katılımı ile kapsamlı ve koordineli çalışmalara devam edildiğini belirtti.

DOLANDIRICILIKTA İNTERNET PROGRAMI KULLANMIŞLAR

Soylu, “2018 yılı içerisinde telefon yoluyla dolandırıcılık olaylarında şüpheli şahısların bazı internet programlarını kullanarak, kamu kurum ve kuruluşlarına ait telefon numaralarının başına +9, +99 vb. numaraları eklemek suretiyle telefonla aradıkları vatandaşlarımızı, kamu kuruluşlarından aradıkları algısını oluşturduktan sonra farklı senaryoları kullanarak dolandırdıkları tespit edilmiştir” dedi.

İnternet programlarını kullanan şüphelilerin yurtdışı kaynaklı transit arama yaparak eylemlerini gerçekleştirdiklerinin tespit edildiğini anlatan Bakan Soylu, hat sağlayıcı GSM şirketlerinin gerekli tedbiri alması için 19.02.2019 tarihinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile bilgi paylaşımı yapıldığını da aktardı.

YURTDIŞI ÇAĞRI KAYNAKLARI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, soru önergesine verdiği yanıtta, “GSM şirketleri tarafından sunulan Arayan Hat Bilgisinin (CLI); yanlış ve yanıltıcı biçimde oluşturulmasının engellenmesi, kullanıcı şahıs veya firmalar tarafından değiştirilmesinin önlenmesi, mevzuata uygun olmayacak şekilde oluşturulmuş yurtdışı kaynaklı çağrıların engellenmesi hususlarına azami dikkat gösterilmesi ve gerekli tedbirleri almayan GSM şirketleri hakkında idari para cezası uygulanacağı yönünde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından 19.06.2019 tarihinde ülkemizde faaliyet gösteren GSM şirketlerine bilgi verilmiştir” ifadelerini kullandı.

UYARILAR SONUÇ VERMİYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise telefonla dolandırıcılık vakalarının baş gösterdiği tarihten itibaren, yapılan tüm uyarılara rağmen hemen her gün bir veya birkaç mağdur vatandaşın ortaya çıktığını belirterek, “Buradan da anlaşılıyor ki, telefonla dolandırıcılık olayları için alınan önemler ne yazık ki yeterli değildir” dedi.

RAKAMLAR NEDEN AÇIKLANMADI

TBMM Başkanlığına sundukları soru önergesinde, telefonla dolandırıcılık olaylarında mağdur olan vatandaşların sayısını, bu vatandaşların maddi olarak ne kadar dolandırıldığını, bugüne kadar bu suçu işleyenlerden kaç kişinin yakalandığını ve ne kadar ceza aldığının açıklanmasını istediklerini hatırlatan Gürer, “Ancak gelen yanıtta bu sorularımızla ilgili bilgi verilmemektedir. Öyle anlaşılıyor ki, dolandırılan vatandaşlarımızın ve dolandırıcılığa konu olan miktarın haddi hesabı yok” diye konuştu.

GÜRER’DEN KANUN TEKLİFİ:

“DOLANDIRICILIKTA TELEFON İŞLETMECİLİRİ DE SORUMLU OLSUN”

Öte yandan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, telefonla dolandırıcılık olaylarının önlenmesi amacıyla TBMM Başkanlığına bir de kanun teklifi sundu.

“Elektronik Haberleşme Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında” kanun teklifi veren Gürer, “Her yerde kişisel bilgilerin beyan zorunluluğu, rastgele talebi ve kaydı, kişisel bilgilerin merkezi veri tabanında tutulması ve bu veri tabanlarına çoğunlukla bilişim güvenliğinden bihaber, tasasız, aldırışsız çok sayıda kişinin ulaşılabilirliği ile telefon ve sanal ortam dolandırıcılığı gün geçtikçe artmaktadır. Bakanlığın ve GSM operatörlerinin bu konuda Önlem almadığı her geçen gün artan dolandırıcılık vakalarıyla açığa çıkmaktadır” ifadelerine yer verdi.

CHP Niğde Milletvekili Gürer’in verdiği kanun teklifi şöyle:

“Abonenin birden çok hat talep etmesi halinde; hatların kullanıma açılabilmesi için abonelik sözleşmesinin tesisine ilişkin belgelerin tam olduğu ve söz konusu belgelerdeki bilgilerin doğruluğu işletmeci tarafından kontrol edilerek gerekli teyit işlemi İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Kimlik Paylaşımı Sisteminden yapılır. Birden çok hat alan kişi ya da kişilerce 5237 sayılı Kanunun 157’nci maddesinde düzenlenen suçun söz konusu hatlarla işlenmesi halinde, meydana gelen zarardan işletmeci ve Kurum müteselsilen sorumlu tutulur”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.