Gürer, Türkiye’de Nişasta Bazlı Şurubu Sorguladı

YEREL YÖNETİMLER

CHP Niğde Milletvekili Gürer’in, pancar üretiminin tespiti amacıyla yönelttiği sorulara Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den yanıt geldi.

Gürer, “Ülke genelinde pancar sökümü sonuçlanmıştır. Ülkemizde bu yıl ne kadar pancar ekim alanında ekim yapılmış ve hasadı yapılan pancar miktarı ne kadardır? Özel sektöre satılan fabrikaların bulunduğu illerde pancar hasadı sonucu üretim rekoltesinde düşme meydana gelmiş midir, gelmiş ise miktarı ne kadardır?

Ülkemizde NBŞ üretimi yapan fabrika sayısı ne kadardır? Ülkemizde NBŞ üretimi yapan fabrika kurulu kapasitesi ne kadardır? 2018 -2019 yıllarında ülkemizde NBŞ üretimi ne kadardır? Ülkemizde 2018 ve 2019 yılında şeker ihracatı yapılmış mıdır, yapılmışsa miktarı ne kadardır? 2018 ve 2019 yılında ithal ve ihraç edilen NBŞ miktarı ne kadardır?” şeklindeki sorularını Bakan Pakdemirli’ye yöneltti.

BAKAN “ARTIŞ VAR”

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, Gürer’e “2019/2020 pazarlama yılında tahmini olarak yaklaşık 3,1 Milyon dekar alandan 18,1 Milyon ton pancar üretimi gerçekleşmiş olup, bir önceki yıla göre % 3,7 oranında artmıştır.

Pancar üretiminde bir gerileme söz konusu değildir. Özelleştirilen fabrikaların üretim yaptığı İllerde 2019 yılında toplam şeker pancarı üretimi bir önceki yıla göre yaklaşık % 4,6 oranında artmış olup bu fabrikaların pancardan şeker üretimleri de bir önceki yıla göre yaklaşık 14 Bin ton artmıştır.”dedi.

NBŞ ÜRETEN 10 FABRİKA VAR

Bakan Pakdemirli-“Türkiye'de 5 adet kotalı, 5 adet kotasız olmak üzere 10 adet NBŞ üretimi yapan fabrika bulunmaktadır.

Türkiye'de NBŞ üretimi yapan 10 fabrikanın kurulu kapasitesi toplam 1.403.097 ton/yıl'dır. Türkiye'de; 2017/18 pazarlama yılında ve 2018/19 pazarlama yılında tahsis edilen NBŞ kotası miktarı sırasıyla 267 Bin ton ve 135 Bin ton olup bu miktar iç piyasaya arz edilmiştir.

2018 yılında üretilen toplam 568 Bin ton NBŞ' nin, 235 Bin tonu A kotası kapsamında ve 333 Bin tonu da ihraç amaçlı üretilmiştir. Ayrıca sektörde faaliyet gösteren bu şirketlerce yaklaşık 567 Bin ton nişasta üretimi gerçekleştirilmiştir.

2019 yılı ilk 11 ayında ise; üretilen toplam 426 Bin ton NBŞ' nin, 101 Bin tonu A kotası kapsamında ve 325 Bin tonu da ihraç amaçlı üretilmiştir. Ayrıca sektörde faaliyet gösteren bu şirketlerce yaklaşık 534 Bin ton nişasta üretimi gerçekleştirilmiştir.” Şeklinde yanıt verdi.

NİŞASTA BAZLI TATLANDIRICI TAKİBİ ŞART

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Pancar ekim alanları ve rekolte ile ilgili Bakan tahmini değerleri vermektedir. Şeker Fabrikası satılan bölgelerde çiftçilerle konuştuğumuzda kota uygulamaları ve söküm sürecine müdahale nedeni ile pancar ekiminden uzaklaştıklarını ve 2019 yılında ekim yapmadıklarını anlatıyorlar. Bakanın yanıtı tahmini olması bu bağlamda rakamların TÜİK tarafından da benzer olarak açıklanması açıklığa muhtaçtır. Hangi bölgede ne kadar alanda ekim arttı? Nerede ne kadar rekolte arttı? Fabrika fabrika açıklanması gerekir ki inandırıcılığı olsun. Bir köyde 130 çitçiden 6’sı ekim yaptığını ifade ettiğine göre bu verilerde sorun var. ”dedi.

Gürer-“ Bazı ülkelerde yasak olan ve insan sağlığına zararları bilim insanlarınca ifade edilip tartışılan Nişasta bazlı şekerler mısır ve bazı bitkilerden elde edilen nişastadan üretilen ve genel olarak glikoz şurubu ve früktoz olmak üzere iki ana grubu bulunan karbonhidrat türü şekerlerdir. Ülkemizde glikoz şurubu ve izoglikoz (früktoz şurubu) olmak üzere iki ana grup NBŞ, sadece mısırdan üretilmektedir. 5 şirkete ait 5 fabrikanın nişasta bazlı şeker üretim kapasitesi yaklaşık 1 milyon ton/yıldır. Sadece yurt dışına ihraç edilmek üzere nişasta bazlı şeker üretim faaliyetinde bulunabilen 5 şirkete ait nişasta bazlı şeker üretim kapasitesi ise 350 bin ton/yıldır. NBŞ kullanım miktarları geçmiş yıllara göre oranları Bakan yanıtında yer almamıştır. Esas olan bu bağlamda pazarın durumudur. Sentetik Tatlandırıcı ve NBŞ ülkemizde kullanılır olması takip ve denetim yanında izlenmesi gereken bir durumdur.” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.