TİM’in son projesi; “Dünyayı tüketmeden, dünya için üretiyoruz” sloganıyla TİM Kadın Konseyi öncülüğünde hazırlanan 12 ana hedefin yer aldığı Sürdürülebilirlik Eylem Planı…
Düzenlenen basın lansmanında kamuoyuyla paylaşılan eylem planı hakkında bilgi veren TİM Başkanı İsmail Gülle “Ortaya koyduğumuz 12 ana hedef, sürdürülebilirlik noktasında ülkemizi markalaştırarak bizleri ‘Her Alanda Sürdürülebilir Türkiye’ hedefine ulaştıracak. Çalışmalarımızın sonucunda Dünyayı tüketmeden, dünya için üreten ülkemiz, hem sürdürülebilir kalkınma modeliyle ihracatla yükselecek; hem de çevreye değer veren herkesin bir numaralı tercihi haline gelecek. İhracatçılar olarak bu yola çıktığımızda, iki önemli vazifemiz bulunuyordu. Bunların ilki, sürdürülebilir ihracatı başarmaktı. Hamdolsun bunu hep birlikte başardık. İhracatımızı sürdürülebilir bir zemine bağladık. Şimdi ise vazifemiz, sürdürülebilir dış ticaret fazlası vermek... Türkiye’nin en önde gelen sürdürülebilir faaliyeti ihracattır. İhracatçılar, sürdürülebilirlik kavramını en iyi bilen neferlerdir” dedi.
61 ihracatçı birliği, 27 sektör ile 100 bin ihracatçının tek çatı kuruluşu olan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ihracat hedefine ulaşmak, ‘Made in Türkiye’ markasını güçlendirmek ve gelecek nesillere daha iyi bir Türkiye bırakmak amacıyla çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor. TİM bu kapsamda, “Her Alanda Sürdürülebilir Türkiye” hedefine ulaşmak için seferberlik başlattı.
TİM Kadın Konseyi’nin öncülüğünde, “Dünyayı tüketmeden, dünya için üretiyoruz” sloganıyla hazırlanan ‘TİM Sürdürülebilirlik Eylem Planı’nın ana hedefleri ve yol haritası; TİM Başkanı İsmail Gülle tarafından kamuoyu ile paylaşıldı. Düzenlenen basın lansmanına TİM Kadın Konseyi Üyeleri ve Sektörler Konseyi üyeleri de katıldı. Eylem planında 12 ana hedef ise, ‘TİM Sanayide Sürdürülebilirlik Bilim Kurulu, İhracatta Sıfır Atık Seferberliği, Dijital Mentorlük ve Eğitim Programları, Kurumsal Karbon Ayak İzi Çalışmaları, Sanayide Döngüsellik ve İleri Kazanım, İleri Arıtma Teknolojileri, Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Yönetimi, Standardizasyon Uygulamaları, Sertifikasyon Uygulamaları, Yenilenebilir Enerji Kaynakları, Sürdürülebilir Ekonomik Büyüme ve İstihdam, Dijital Ürün Pasaportu ve İzlenebilirlik’ olarak belirlendi.
“İhracatçılar, sürdürülebilirlik kavramını en iyi bilen neferlerdir”
Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak sürdürülebilir bir gelecek adına başlattıkları seferberlikten büyük bir heyecan duyduklarını dile getiren TİM Başkanı İsmail Gülle “Türkiye’nin en önde gelen sürdürülebilir faaliyeti ihracattır. İhracatçılar sürdürülebilirlik kavramını en iyi bilen neferlerdir. Sürdürebilirliğin içinde istikrar vardır, dirayet vardır, duruş vardır, vatan sevgisi vardır, insan sevgisi vardır, doğa sevgisi vardır, en önemlisi sevgi vardır; paylaşmak vardır. İhracatçılar olarak bu yola çıktığımızda, iki önemli vazifemiz bulunuyordu. Bunların ilki, sürdürülebilir ihracatı başarmaktı. Hamdolsun bunu hep birlikte başardık. İhracatımızı sürdürülebilir bir zemine bağladık. Şimdi ise vazifemiz, sürdürülebilir dış ticaret fazlası vermektir” dedi.
“Geçtiğimiz yıl, 148 ülkeye dış ticaret fazlası verdik”
Geçtiğimiz yıl, 148 ülkeye dış ticaret fazlası verdiklerine dikkat çeken Gülle, şöyle devam etti. Bu başarıyı sürdürebilir kılmak ve dış ticaret fazlası verdiğimiz ülke sayısını artırmak elimizde. Ancak iklim değişikliği ve çevre konusunu sürekli gündemde tutmamız gerekiyor. Çünkü İklim Değişikliği, artık gelecek nesillerin değil; bugün, doğrudan bizlerin sorunu haline gelmiş durumda. 2018 yılında görevi devraldığımızdan beri, dış ticaret fazlası verdiğimiz Avrupa Birliği’nin ısrarla karbon nötr kıta olma hedefini dile getirmesi, ihracatımız için oldukça önemli bir gelişme. Kimsenin kuşkusu olmasın, ihracatçımız yeşil mutabakatla beraber, mutlaka sürdürülebilir değer fazlası vermeye devam edecektir. TİM ve ihracatçı birliklerimizle, sürecin başarıyla tamamlanabilmesi adına var gücümüzle çalışıyoruz. Çalışmalarımıza yol göstermesi amacıyla, TİM tarihinde ilk kez İklim Değişikliği Komitesi ve Kadın Konseyimiz bünyesinde “Sürdürülebilirlik ve İklim” başlıklarında alt çalışma komiteleri oluşturduk. Enerji Yoğun, Kaynak Yoğun ve Tarım Sektörü ana gruplandırması ile üç farklı tarihte “TİM Avrupa Yeşil Mutabakatı Farkındalık Toplantıları” düzenledik. İhracatçı Birlikleri bünyesinde görev yapmakta olan personelimizin iklim değişikliği konusunda yeterliliğini artırmak amacıyla, Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğinde “İklim Değişikliği ve AB Yeşil Düzen Eğitimi” düzenledik.
“Tüm bu çalışmalar, Kadın Konseyimizin üstün çalışmalarıyla yoğruldu”
“Avrupa Katılım Öncesi Yardım Aracı IPA III” proje çağrısını “Yeşil Gündem ve Sürdürülebilirlik” başlığında hazırladıklarını dile getiren Gülle, şunları kaydetti: İSTKA proje çağrısı için ihracatçılarımızın sınırda karbon düzenlemesine uyum sağlaması amacıyla “Sıfır Karbon Fasilitasyon Merkezi” proje başvurumuzu yaptık. COSME Programı “Avrupa Hafif Sanayisinde İnovasyon ve Teknoloji” çağrısı kapsamında ihracatçılarımızın dijital, teknolojik ve yeşil dönüşüm adımlarını hızlandıracak bir proje başvurusu gerçekleştirdik. TÜBİTAK Ağlara Üyelik Desteği kapsamında Avrupa İklim Ağına üyelik için çalışmalarımızı tamamladık. İnşallah olumlu sonuçları bekliyoruz. Tüm bu çalışmalar, Kadın Konseyimizin üstün çalışma ve gayretleriyle yoğrularak ‘Sürdürülebilirlik Eylem Planı’nı hayata geçirmemizi sağladı.
“Eylem Planımız, ‘Her Alanda Sürdürülebilir Türkiye’ hedefine ulaştıracak”
TİM Başkanı İsmail Gülle, ‘TİM Sürdürülebilirlik Eylem Planı’nda yer alan 12 ana hedefin, sürdürülebilirlik noktasında ülkeyi markalaştırarak “Her Alanda Sürdürülebilir Türkiye” hedefine ulaştıracağına vurgu yaptı.
Gülle “Kaliteli, katma değerli ihracat hedefiyle sanayide dijital dönüşümü destekleyeceğiz.Bu vizyonu ortaya koyan ve ‘Sürdürülebilirlik’ başlığında ilklere imza atan TİM Kadın Konseyimizi tebrik ediyorum. İnşallah, eylem planımızdaki hedefleri bir bir gerçekleştirerek Türkiye’yi sürdürülebilirlik alanında marka ülke haline getireceğiz. Çalışmalarımızın sonucunda, dünyayı tüketmeden dünya için üreten ülkemiz, hem sürdürülebilir kalkınma modeliyle ihracatla yükselecek; hem de çevreye değer veren herkesin bir numaralı tercihi haline gelecek” ifadelerini kullandı.
TİM Sürdürülebilirlik Eylem Planı’ndaki 12 ana hedef…
Eylem planındaki 12 ana hedefi İsmail Gülle, şöyle sıraladı:
*İlk hedefimiz, TİM Sanayide Sürdürülebilirlik Bilim Kurulunu oluşturmak.
Cumhurbaşkanımız liderliğinde hayata geçirilen eylem planı doğrultusunda TİM olarak oluşturacağımız kurul ile sektörlerimizin ilerleme sürecinin takipçisi olacağız. Sürdürülebilir ihracat stratejisi, sektörel eylem planı ve kamu istişare mekanizmasıyla; aşama aşama tüm süreci yakından takip etme şansına sahip olacağız. Ayrıca Bilim Kuruluna bağlı sektör kurulları oluşturarak değerlendirme toplantıları gerçekleştirecek; yıl sonunda “Sürdürülebilirlik Raporu”nu yayımlayacağız.
*İkinci hedefimiz, Emine Erdoğan Hanımefendi himayesinde gerçekleştirilen “Sıfır Atık Projesi”ni ihracatımızdaki her sektöre taşımak.
Bu kapsamda, işletmelerin atık envanterinin oluşturulması ve ortak bir platformda birleştirilmesi, değerlendirilmesi, firmalara teknik envanter sağlanması konularında liderlik edeceğiz. Ayrıca atıkların minimize edilmesi, atıktan enerji elde edilmesi ve ihracatçılar için atık yönetimi iş modeli geliştirilmesine ilişkin mentörlük vereceğiz.
*Üçüncü hedefimiz, Dijital Mentörlük ve Eğitim programlarıyla; sürdürülebilirlik ekosistemini oluşturmak. Bu hususta, Ekolojik İhracat Akademisi çatısı altında pek çok eğitim ve projeyi planlamış durumdayız.
*Dördüncü hedefimiz, kurumsal karbon ayak izi çalışmalarında, yeni bir sayfa açmak.
Bu hususta öncelikle, şirketlerin kurumsal karbon ayak izini bilimsel yöntemlerle ölçmesini teşvik edeceğiz.
*Beşinci hedefimiz, sanayide döngüsellik ve ileri kazanımla beraber, ekonomimize değer katmak.
Bu başlıkta, materyalleri tekrar kullanma, üretim içi atıkları ile kullanım ömrünü tamamlamış tüm malzemenin geri kazanımı gibi konularda eğitim ve farkındalık çalışmaları gerçekleştireceğiz.
*Altıncı hedefimiz, son günlerde Marmara Denizinde yaşanan tabloyla gündemde daha da öne çıkan “ileri arıtma teknolojileri” alanında.
Bu minvalde, ileri derece arıtma teknolojileriyle mevcut altyapının iyileştirilmesi ve sanayi tesisleri atık sularının değerlendirilmesi konularında çalışmalar gerçekleştireceğiz.
*Yedinci hedefimiz, tedarik zinciri yönetimini sürdürülebilir bir zeminde ele alma arzusundayız.
Bu başlıkta, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygulanan entegre çevre bilgi sisteminin yaygınlaştırılmasının takipçisi olacağız. Ayrıca, değer zincirindeki tüm paydaşların davranış kalıplarını, düşünme ve çalışma şekillerini değiştirmek adına farkındalık çalışmaları gerçekleştireceğiz.
*Sekizinci hedefimiz, Standardizasyon.
Bu konu, sadece sürdürülebilirlik alanında değil; ihracatımızla ilgili her konuda en önemli başlıklarımız arasında yer alıyor. Çünkü standartlar, markalaşma noktasında da oldukça önem arz ediyor. Bu başlıkta, sektör kurullarında ihracatçı sektörlerimizin güncel uluslararası standartlara uygun çalışma yapmalarını ve finansmana erişimini kolaylaştıracağız. Ayrıca uluslararası standardizasyon ve sertifikasyon uygulamalarını takip ederek yaygınlaştıracağız.
*Dokuzuncu hedefimiz, ihracatımızda sertifikasyon uygulamalarını daha da öne çıkarmak. Burada, uyguladığımız başarılı modelleri tüm sektörlerimizde kullanarak, çalışmaları tüm ihracatçı sektörlerimize entegre edeceğiz.
*Onuncu hedefimiz, her alanda yenilenebilir enerji kaynaklarına odaklanmak.
Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Sistemi için sertifikasyon süreçlerini uluslararası geçerliliği olacak şekilde teşvik edeceğiz. Döngüsel Ekonomi Eylem Planı ve Avrupa Yeşil Mutabakatı odağındaki AB fonlarından ihracatçılarımızın daha fazla yararlanmasına katkı sağlayacağız.
*Onbirinci hedefimiz, işletmelerde yetkilendirilmiş kurumsal ve tedarik zinciri sürdürülebilirlik birimlerinin oluşmasını teşvik etmek.
Böylece üretim faaliyetlerinin, girişimciliğin, yenilikçiliğin ve kalkınma odaklı politikaların desteklediği ekonomik büyümeyi sağlayacağız.
*Eylem planımızdaki son hedefimiz, dijital ürün pasaportu ve izlenebilirlik uygulamalarını geliştirmek.
Bu minvalde, Sektörel Dijital Ürün Pasaportu uygulamalarının Blockchain teknolojisi ile yaygınlaştırılması adına teşvik alanları yaratılmasında öncü olacağız. Finansal ihtiyacın giderilmesi için Eximbank ve diğer yurtiçi teşvik mekanizmaları ile uluslararası finansman kaynaklarını güçlendireceğiz.
TİM Kadın Konseyi bilgi notu
Kadın ihracatçılar ve kadın delegeler ile iş dünyasında temsil edilen kadın sayısının artması, kadın girişimcilerin iş hayatına entegrasyonunun sağlanması, kadın ihracatçıların iş dünyasında karşılaştıkları sorunların hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulması ve ortaya koydukları projelerin daha etkin şekilde yürütülmesi amacıyla Türkiye İhracatçılar Meclisi bünyesinde, 2018 yılında TİM Kadın Konseyi oluşturuldu. TİM bünyesinde gerçekleştirilmekte olan tüm çalışma ve etkinliklere 54 üyesi bulunan TİM Kadın Konseyi katkı sunuyor.
TİM SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK EYLEM PLANI
Hedef 1: TİM Sanayide Sürdürülebilirlik Bilim Kurulu
Sayın Cumhurbaşkanımız Liderliğinde Hayata Geçirilen Eylem Planı Doğrultusunda Tim Olarak Oluşturacağımız Kurul İle Sektörlerimizin İlerleme Sürecinin Takipçisi Olacağız
-
Sürdürülebilir İhracat Stratejisi, Sektörel Eylem Planı ve Kamu İstişare Mekanizmasını sağlayacağız.
-
Her Ana Sektörden Sektör Temsilcisi, Finansçı, Ekonomist, Lojistik, Pazarlama, Döngüsel Ekonomi alanında yetkin kişilerden oluşacak;
-
TİM Sanayide Sürdürülebilirlik Bilim Kurulu’na bağlı Sektör Kurulları oluşturulacak, 3 ayda 1 “Değerlendirme Toplantıları” gerçekleştireceğiz;
-
Sene sonunda kurulları bir araya getirerek performans değerlendirmesi yapacak ve yıllık “Sürdürülebilirlik Raporu” yayınlayacağız.
Hedef 2: İhracatta Sıfır Atık Seferberliği
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Eşi Emine Erdoğan Himayesinde Gerçekleştirilen “Sıfır Atık Projesi”ni İhracatımızdaki Her Sektöre Taşıyoruz
-
Birleşmiş Milletler’in 17 Maddelik Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, Hükümetimizin 11. Kalkınma Planı ve Bakanlıkların İlgili Eylem Planları Doğrultusunda; İşletmelerin atık envanterinin oluşturulması ve ortak bir platformda birleştirilmesi, değerlendirilmesi, oluşturulacak envanter doğrultusunda firmalara teknik envanter sağlanmasına liderlik edeceğiz.
-
Atıkların minimize edilmesi, atıktan enerji elde edilmesi ve ihracatçılar için atık yönetimi iş modeli geliştirilmesine ilişkin mentorluk vereceğiz;
-
Sanayi bölgelerinde tahsis edilecek özel dönüşüm alanlarında üretim sırasında ortaya çıkan sanayi atıklarını değerlendireceğiz.
Hedef 3: Dijital Mentorluk ve Eğitim Programları
“Ekolojik İhracat Akademisi” çatısı altında;
-
İklim Değişikliği ve AYM Odaklı TİM Dijital Mentorluk Programı
-
TİM Bölgesel Sürdürülebilir İhracat Seferberliği Eğitim Programı
-
İklim Değişikliği, Döngüsel Ekonomi, Karbon Ayak İzi Sorumluluk Faaliyetleri
-
İçerikleri Sektöre Özgü Kurgulanan, Akademik Disipline ve Denetim Mekanizmasına Sahip Ülke Sathında Yaygın Eğitim ve Webinarlar
-
BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından “İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme” Odağında Tecrübe, Deneyim ve İyi Uygulama Örnekleri Paylaşımı
-
Sektörlerin Yurtdışı Tanıtım Filmleri
Hedef 4: Kurumsal Karbon Ayak İzi Çalışmaları
Şirketlerin Kurumsal Karbon Ayak İzini Bilimsel Yöntemlerle Ölçmesini Teşvik Edeceğiz
-
“IPA 3 Sürdürülebilir Endüstri Dönüşümü Kilit Sektörlerin Desteklenmesi Projesi”ni verdik, projenin sürdürülebilir programa dönüşümünü sağlayacağız
-
Emisyon Ticaret Sistemi’nin (ETS) üst sınırının sektörel büyüme oranları dikkate alınarak belirlenmesi, ETS’de, AB örneğinde olduğu gibi sanayi kuruluşlarına emisyon azaltımında esneklik sağlayan denkleştirme “Karbon Dengeleme (Offset)” kapsamının açık bir şekilde kurulmasına öncülük edeceğiz.
Hedef 5: Sanayide Döngüsellik ve İleri Kazanım
Sıfır Atık ve Geri Kazanım Konularında Sektörel Eğitimleri Yaygınlaştırıyor ve Gerekli İyileştirme Çalışmalarını Yapıyoruz
-
Döngüsellik ve ileri kazanım ekonomi odağı ile üretim malzemelerini tekrar dönüştürme, atık materyalleri sisteme entegre etme, materyalleri tekrar kullanma, üretim içi atıkları ile kullanım ömrünü tamamlamış tüm malzemenin geri kazanımı ve ileri dönüşümüne yönelik eğitim ve farkındalık çalışmalarımıza hızla devam edeceğiz
-
Üniversitelerimizle ortak çalışmalar yaparak, müfredat içerikleri oluşturup odaklı eğitimleri yaygınlaştıracağız.
Hedef 6: İleri Arıtma Teknolojileri
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Öncelikli Yatırımlar Mevzuatına Uyumlaştırılma Çalışmaları Yapacağız
-
Endüstri yapısı ve çevresel koşulları göz önünde bulundurularak ileri biyolojik arıtma ve membran filtrasyonu gibi güncel teknolojiler ile arıtma tesislerinin yeniden tasarımına ve mevcut olan tesislerde yine ileri teknolojiler ile revizyon arıtma kapasitesini ve kalitesini artırmaya yönelik uygulamaların geliştirilmesi;
-
İlgili sektörlerde özellikle kimyasallarla birlikte yoğun su tüketiminin en aza indirilmesi adına tekniklerin geliştirmesi, teşviklerle desteklenmesi ve izlenerek mevzuatlar çerçevesinde denetlenmesi;
-
Sanayi tesislerinde atık suların yeniden tesis içinde kullanımı, mevcut su soğutma çevrim sistemlerinin, enerji ve su tasarrufu sağlayan yeni teknolojilerin transferi için arıtım ve ileri arıtım yatırımlarının desteklenmesi için çalışmalar yapacağız.
Hedef 7: Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Yönetimi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tarafından Uygulanan Entegre Çevre Bilgi Sisteminin (EÇBS) Yaygınlaştırılmasının Takipçisi Olacağız
-
Bakanlıklarımızın Stratejik Planları, AB’nin 2030 ve 2050 Karbon Emisyon Hedefleri ile Uyumlu İnsana, Çevreye, Doğaya Duyarlı, Sorumlu Üretim Ve Tüketimi Hedefleyen Tedarik Zincirine Yönelik Koordineli Sektörel Çalışmalar Planlayacağız.
-
Üretim ve tüketimin sinerjik bir şekilde döngüselliğe doğru ilerlemesini sağlayacak şekilde değer zincirindeki tüm aktörlerin davranış kalıplarını, düşünme ve çalışma şekillerini değiştirmeleri amacıyla farkındalık çalışmaları yapacağız.
Hedef 8: Standardizasyon Uygulamaları
Dünya Standartlarında Üretiyor, İhraç Ediyor, Sektörel İhtiyaçları Belirleyerek Takip Ediyoruz
-
Sektör kurullarında ihracat sektörlerimizin güncel uluslararası standartlara uygun çalışma yapmalarını ve finansmana erişimlerini kolaylaştıracağız.
-
Uluslararası standardizasyon ve sertifikasyon (tehlikeli kimyasalların sıfır deşarjı-ZDHC vb) uygulamalarını takip edecek ve yaygınlaştıracağız.
-
Sera gazı emisyonların ölçümlenmesi, doğrulanması ve raporlanması için şirket ve bağımsız denetim kurullarının teşvik edilmesi, desteklenmesi, ödül sistemlerinin geliştirilmesi, mevzuatlarla gerekli çerçevelerin çizilmesi adına dünyadaki benchmark çalışmalarını inceleyecek, performansını ortalamanın üzerine çıkaran sektöre ek teşvik verilmesi için öncülük yapacağız.