Gürer Elektrik ve Doğalgaza yüksek faturalar ödenememektedir, bu nedenle elektrik ve doğalgazlar kesilmeye başlamıştır. Battaniyeyle, sobayla yaşamaya çalışanların sayısı artmıştır.”diye konuştu.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer , “Elektrik, santrali çıkışı kilovat/saati 35 kuruşken tüketiciye vergi ve diğer eklentilerle 70 kuruşa ulaşmaktadır. Bu bağlamda TRT katkı payı kaldırılmalıdır ve vergiler düşürülmelidir. Elektrik ve doğal gaz fiyatları bir an önce makul seviyeye indirilmelidir. Mesken fiyata iki yılda yüzde 60 zam gelmiş, çiftçinin kullandığı enerjiyse daha yüksek oranda zam yapılmıştır. Tarımda, elektrik borçlarına olan desteklemelerin kesilmesi de çiftçiyi mağdur etmektedir. Özel sektörün tahsilatçısı devlet olmamalıdır. Doğal gaz, elektrik hanelerde kesilirken tarımsal sulama suyu için elektrikteki kesinti tarımda verimin de düşmesine neden olmaktadır.”dedi.
Meclis Araştırması da Verdi
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ayrıca, Meclis’e Araştırma Önergesi vererek elektrik enerjisi kullanıp mağdur olan çiftçilerin sorunlarına çözüm üretilmesi gerektiğini söyledi.
Gürer, ”Tarımsal sulamada üreticinin karşı karşıya kaldığı sorunların başında elektrik fiyatlarının gelmektedir. Ocak 2018-Ocak 2020 döneminde meskenlerde zamlanan elektrikte fiyat artışı üreticilere de mesken abone grubuna göre yüzde 14 daha yüksek fiyat artışı olarak yansımıştır. Özellikle yeraltı suları giderek daha derine inen bölgelerde faturalar kat be kat artmış, en çok girdi fiyatları içinde elektrik zamları çiftçiyi daha da mağdur etmiştir.
Diğer taraftan üreticinin hak ettiği desteğin, borçlarına mahsuben elektrik şirketlerine aktarılması da çiftçi için büyük sıkıntı yaratmaktadır” diye konuştu.
Özel Sektörün Tahsilatçısı Devlet Olamaz
Gürer , “Elektrik borçlarının desteklerden tahsil edilmesi uygulamasından iktidar vazgeçmeli, özel sektör tahsilatçılığı yapmak yerine üreticiyi desteklemelidir. Elektrik aboneliği olan üreticilerimizin elektrik dağıtım şirketine borcu bulunmadığı halde şirket tarafından bir yıl önceki tüketim miktarları dikkate alınarak üreticilerden yüksek miktarlarda teminat istenmesi de sonlandırılmalıdır. Faturaların aylık düzenlenmesi , geliri sınırlı çiftçi için daha da büyük sıkıntının oluşmasına neden olmaktadır. Gerekli yasal düzenlemeler yapılarak tarımsal sulama abone grubundan elektrik alan üreticilerimiz için aylık tahakkuk uygulamasından vazgeçilmeli, ürünlerin hasat dönemi dikkate alınarak yılda bir ya da iki kez olacak şekilde tahsilat yapılmalıdır. Üreticilerimiz haliyle elektrik dağıtım şirketleri ile muhatap olmaktadır. Üreticilerimizin içinde bulunduğu durum göz önüne alınarak elektrik dağıtım şirketleri tarafından gerekli kolaylık sağlanmalıdır. “ dedi.
Güncelleme Tarihi: 19 Şubat 2020, 13:43