Gürer,” Meslek hastalıkları çalışma çeşitliliğiyle sayısal olarak artmasına karşın binlerce çalışanın mesleklerin etkisiyle hastalansa da farkında olmadan çalıştığını, ya da işsiz kalırım korkusuyla hastalık ileri aşamaya ermeden ses çıkarmadığını belirtti.
Gürer, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya verdiği soru önergesinde, “Ülkemizde işçi sağlığı konusunda toplam kaç adet meslek hastalıkları hastanesi bulunmaktadır? Bu hastanelerin bulundukları iller ve yatak kapasiteleri ne kadardır? Kapatılan meslek hastalıkları hastanesi sayısı ve kapatılma nedenleri nelerdir?” diye sordu.
Bakan Koca, “Ülkemizde iki adet müstakil Meslek Hastalıkları Hastanesi, bir adet ek bina olarak hizmet veren hastanemiz bulunmaktadır. Bunlar; T.C. Sağlık Bakanlığı Ankara Mesleki ve Çevresel Hastalıklar Hastanesi, T.C. Sağlık Bakanlığı Zonguldak Uzun Mehmet Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastanesi ve T.C. Sağlık Bakanlığı SBÜ. İstanbul Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesine bağlı ek binadır. Meslek Hastalıkları Hastanesi Ankara, Zonguldak ve İstanbul illerimizde bulunmaktadır. T.C. Sağlık Bakanlığı Ankara Mesleki ve Çevresel Hastalıklar Hastanesi 104 yatak kapasiteli, T.C. Sağlık Bakanlığı Zonguldak Uzun Mehmet Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastanesi 130 yatak kapasiteli, ayrıca toplam 555 yatak kapasiteli T.C. Sağlık Bakanlığı SBÜ, İstanbul Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesine bağlı meslek hastalıkları ek binasında 52 yatak kapasite ile hizmet vermektedir.
Kapatılan herhangi bir Meslek Hastalıkları Hastanesi bulunmamakta olup, İstanbul Meslek Hastalıkları Hastanesi, T.C. Sağlık Bakanlığı SBÜ. İstanbul Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesine bağlı ek bina şeklinde hizmet vermeye devam etmektedir.” şeklindeki sözleriyle yanıt verdi.
MESLEK HASTALIĞI GİZLENİYOR
CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer,” Ülkemizde ne yazı ki meslek hastalıklarıyla izlenebilirlik yeterli düzeyde sağlanamamıştır. İş cinayetlerinde Ülkemizi Avrupa birinciliğine taşıyan AKP iktidarı Meslek hastalıkları konusunda da duyarlılık göstermemekte, mevzuat yayınlayıp orada kalmaktadır. Güncel Meslek hastalık verileri dahi yoktur.2017 yılı verileriyle durum yansıtılmaktadır. Farklı kaynaklar yılda on bin üzerinde ölümün meslek hastalıkları nedeniyle gerçekleştiğinden söz etmektedir. Teşhis ve tedavi aşamasında meslek hastalığı olarak ele alınmayan vakaların varlığı da gerçektir. Çalıştığı işten dolayı sağlığı bozulanlar ne yazı ki yeni iş bulamama korkusuyla işine devam etmektedir. Meslek hastalıklarının sektörlerde ki değişim ile daha yaygın duruma geldiği de bir gerçektir. Üretim aşamasından paketlemeye, iletişim araçlarıyla haberleşmeden aralıksız gürültülü işlerde çalışmaya, tarım zehirlerinden ürün koruyucuya kadar birçok etken meslek hastalıklarına neden olmaktadır.
Meslek hastalıklarının tespit edilmesi yıpratıcı bir mücadeleyi göze almayı gerekli kılmaktadır. Sosyal devlet bu sorunun oluşumunu ortadan kaldıracak denetim ve takibi sağlamakla yükümlüdür. AKP’nin bu konuda da karnesi zayıftır. Meslek hastalıkları ve iş ile ilgili hastalıkların ortaya çıkarılması değil çıkarılmaması genel politikaları olmuştur. Bakanlıklar tarafından bu konu yeterince takip edilmediği gibi güncel veriler de açıklanmamaktadır. Meslek hastalığına yönelik araştırma, izleme, takip, tedavi ve hastalığa maruz kalan kişilere karşı tazminat ödenmesi ve gereken önlemleri almayanlara karşı ciddi yaptırımlar uygulanması şarttır. İnsan sağlığından, canından daha değerli olan sömürü düzeninde kazanılan para olamaz. Yılda 300 bine yakın meslek hastalığının varlığı yine farklı kaynaklarda yer almaktadır. Bakanlık tespitleri, çeşitlilik, nedenler, önlemler ve yaptırımlar kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Meslek hastalıkları dijital çağ ile çeşitlenmiştir. Bu bağlamda alınması gereken önlemler ve yeni düzenlemelere de gereksinim vardır. Meslek hastalığı belirleme, takip, düzenleme, önleme faaliyetleri bir bütün içinde ele alınmalıdır. Meslek hastalıklarının önlenmesiyle ilgili iktidar ciddi adımlar atarak konuya karşı duyarlılık göstermelidir”. diye konuştu.